dimarts, 30 de maig del 2017

Posant-me les ulleres de sol per sortir del "túnel"

Vaja, ja em començo oblidar de les coses... Quasi al final del túnel, bé, dic túnel perquè és el què diu l'expressió. La veritat és que aquesta última PAC, està resultatnt, crec, una mica més feixuga del què m'esperava. Si bé la penultima que va`m fer la vaig trobar, dins del què cap, bastant àgil.

No sé a quin missatge anterior deia que les energies estaven carregades i a punt per a afrontar l'últim esglaó, ara m'adono que el cansament fa acte de presència.

En fi, canviant de tema. Per fi hem pogut veure tots els altres treballs que hem anat fent tota la classe al llarg d'aquesta assignatura, ja en tenia ganes! Pel què he vist, em sembla que els nostres companys deuen haver passat més o menys pels mateixos processos que nosaltres.

Destaco la bona feina feta per a tots, tot i només haver pogut donar un cop de vista ràpid, diria que tots els treballs estan a un bon nivell, espero que el nostre també!


Arnau
...La recompensa està a prop...

Haig de reconèixer que no soc Duracell... Fa un temps pensava en aprendre, gaudir de l'aprenentatge, conèixer coses noves...però ara penso en el contador de que l'Arnau va incloure en una entrada seva al blog i la imaginació vola...





El fet d'anar només a la feina també ho trobo una sensació plena i satisfactoria...

Tot i així...Falta res! Per tant, hem de mantenir el ritme i acabar com hem anat fent fins ara i completar les tasques lo millor posible.

Ànims Garfielders!!!
Ferran


dilluns, 29 de maig del 2017

L'ASSERTIVITAT


He descobert una paraula nova i no és extrany, doncs des que he començat a estudiar cada dia n'aprenc moltes. No sé si tots la coneixeu.

La seva definició es pot expresar com una habilitat de les persones  en expressar les seves opinions amb sinceritat, fermesa i sense por a ser qüestionats.  Hem de defensar els nostres pensaments i, en el mateix sentit saber acceptar les crítiques sense tenir sentiment de culpa.

Resultado de imagen de asertividad positiva
Assertivitat


Hi ha persones no assertives que fan servir altres conductes:

-Agressiva: Es defensa davant les crítiques d'una manera impositiva, faltant al respecte.
-Passiva: No actua davant les crítiques amb sinceritat per evitar conflictes.

Què sou? ASSERTIUS   AGRESSIUS   PASSIUS

És difícil.... comencaré a ser una mica assertiva...majoritàriament sóc PASSIVA.

    

Ser valent.Font: Pixabay. Llicència:CCO          


Alguns trets de les persones assertives són:


Autoestima alta
Ser capaç d'opinar i decidir
Seguretat personal
Expressar fermesa respectant els altres
Regular les crítiques positivament
Tolerància
Igualtat en l'expressió
Vençer la por de dir "SÍ" i "NO"
Inmanipulable
Tenir  un gran control emocional
Acceptar errors i demanar perdó
Tothom té dret a equivocar-se

Bé tot això té sentit en el procés en què ens trobem del projecte. Ja hem començat a rebre les crítiques i de moment va força bé, millor del que em pensava. He de canviar el "xip" de l'autoexigència  per la preferència: "vull que..." per "prefereixo que ...". 

No us passa que a vegades penso que aquesta assignatura té un toc de psicologia?

Aquesta setmana la muntanya russa de la Marta ha fet baixada però atenció, que comença a pujar!
Ferran, començo a carregar les piles, no són de marca però funcionen igual... Arnau prepara't que hi haurà invasió de missatges!

Salutacions companys!

Susanna

dimecres, 24 de maig del 2017

Muntanya russa i arribada de la criatura

Bona tarda!
No sé si ha passat en la resta dels grups, però crec que en el nostre ara ja comencem a notar certs símptomes de cansament. Fins ara hem treballat molt i dur, i suposo que la falta d'hores de son, la feina de les altres assignatures, circumstàncies personals... fan que ara estiguem una mica cansats. Ha estat com una muntanya russa, unes setmanes a dalt de tot, a "tope", altres setmanes més fluixes. Suposo que ja tenim ganes que arribi la criatura. Tot l'esforça que hem fet fins ara ens ha permès afluixar una mica ara i esperem que puguem gaudir d'un bon part.

El treball en equip de vegades és una muntanya russa.
Font: Pixabay. Llicència: Domini públic CC0.
Ja tenim ganes que arribi la criatura.
Font: Pixabay. Llicència: Domini públic CC0.
De totes maneres, crec que hem fet una bona feina, amb la presentació. Ha quedat força bonica i crec que resumeix bé en què consisteix el treball. Ja tinc ganes de veure la feina dels companys i encarar el final d'aquest trajecte. Ànims a tots!

dimarts, 23 de maig del 2017



Y duran, y duran...




Recordeu l'anunci?

Ara mateix no sé si pertany al grup de les alcalines normals o soc de marca. La fatiga comença a passar comptes: Feina, assignatures, compromís, vida personal, el sol que comença a asomar-se...

Hem acabat el projecte, amb un bon resultat, i ara passem a la següent passa: Difusió del projecte.

Ara és el moment de poder comparar la nostra feina amb altres grups i veure realment noves propostes i altres perspectives, i és un moment d'il·lusió per fer-ho, ja que ara és quan podrem valorar altres propostes i veure realment en quin punt està Beyond Gardfield.

Em prenc aquest punt amb ganes ja que penso que hem fet una molt bona feina i podré valorar-ho molt més amb les comparacions, tot i què de ben segur que els nostres companys han fet projectes ben interessants que em permetran aprendre coses noves.

Tot i així, és veritat que en el punt en què estem hem de lluitar per què aquestes ganes de veure coses noves guanyi a la necessitat mental d'acabar amb l'assignatura i prendre un descans. Ja queda res!

En quant a la realització de la presentació, penso que el Power Point encara no està obsolet, i seran pocs els llocs en què necessitem utilitzar una eina 2.0, però en el nostre sector és vital conèixer diferents propostes per tal d'aplicar-les de forma eficient en el moment que toqui. És per això que val la pena fer cas al conill de Duracell i durar una mica més, ja que de bon segur que extraurem profit de la resta de companys!

Ferran

dilluns, 22 de maig del 2017

Art en un entorn virtual

Hola a tothom,

Ja tornem a ser aquí després d'una setmana. Avui m'agradaria parlar d'un dels “problemes” del treball en equip en un entorn virtual. Aquest “problema”, és justament l'entorn virtual.

Fins ara no n'era del tot conscient, ja que mica en mica hem anat superant tots els esculls que s'ens han presentat.

Aquesta consciència ha esdevingut més clara amb la presentació 2.0. Una presentació d'aquestes característiques porta implícita, crec, una part d'art... art, si si... No sé si mai heu tingut una discussió amb algú sobre l'art... és complicat, oi? Doncs imaginat-ho via internet i de forma asíncrona!

Vaig començar a inspeccionar l'eina seleccionada. Que si entrada amb “fundido”, que si apareix per l'esquerra, si ho fa abans o després, amb quin color... Si ens volguéssim posar d'acord amb tots els detalls que són modificables, tardaríem un munt només per a una decisió!

Vaig sentir una necessitat terrible de parlar amb els meus companys.

Avui dia hi ha moltes eines que permeten un contacte en directe, però des del principi havíem acordat que ens limitaríem als espais de què disposem, sense necessitat d'utilitzar webcams o telèfons o de quedar en una hora determinada.

En fi, cada entorn té els seus avantatges i inconvenients, en el cas de l'art, l'entorn virtual, crec que requereix d'eines d'streaming o un no límit de temps o una persona encarregada.

Salut


Arnau Mateus

diumenge, 21 de maig del 2017

WIKI, ET VULL PRESENTAR ALS MEUS COMPANYS!

Ja s'acaben les activitats i en aquesta ens ha tocat treballar amb una eina de presentació
per al nostre projecte. 

Font: Pixabay (CCO)
A mi m'agrada molt treballar en aquests formats visuals, encara que només he fet servir el powerpoint de Microsoft office. Ens hem plantejat l'opció del Prezi, que és molt interessant, i la infografia. Totes dues eren opcions molt bones. Però a vegades hem de ser coherents i realistes. El temps que disposàvem per l'activitat no era molt gran i la disponibilitat aquesta setmana de tots els companys tampoc era la millor. Per tant, hem optat per una opció més segura i ràpida: les presentacions del Google Drive. Durant la majoria de temps de l'assignatura hem fet servir aquesta eina, també està bé acabar la feina amb ella, profunditzant més en totes les aplicacions que té.

de diapositivas,presentación de diapositivas,google,trajes,servicio de
Presentacions drive
   Font: Icon-Icons      
    Llicència: CC (3.0)     


Icono Prezi
Prezi                            
Font: Icon-Icons (free)


"Val més boig conegut
 que savi per conèixer"








L'avantatge del Prezi i de les presentacions Google Drive  és que són eines que permeten treballar en conjunt, un dels objectius de l'assignatura. Però en la que hem treballat he trobat menys prestacions que el del Microsoft office, no sé que en penseu. Sobretot, trobo molt a faltar l'opció de posar música a la presentació. Potser el seu format és més lineal  i tradicional i això fa que li sorgeixin competidors més innovadors com el Prezi, enfocat més a un format conceptual, amb zooms i més organitzat. He mirat algunes presentacions Prezi i la veritat és que em marejen una mica amb tants moviments No sé quines eines han fet servir els companys. Espero que expliquin les seves experiències en els seus blocs i així pendre nota per futures presentacions.


Per últim comentar que he trobat dos documents de recomenacions per fer les presentacions visuals de powerpoint: Recomanacions per a fer presentacions del treball de recerca i Com elaborem una presentació amb suports visuals? . En resum,detalla el tipus de lletra, el color del fons, una expressió més simple i visual i menys textual, la coherència, l'abús de transicions i efectes especials...

Equip estaria bé donar-hi un cop d'ull.
Ja només queden quatre dies per la presentació!

Susanna

Font: Pixabay (CCO)                                                                



dijous, 18 de maig del 2017

"La igualtat no és útil per a la col·laboració" (Isabel Aguilera, exdirectora general de Goggle Espanya i Portugal)


Bandada d'ocells. Llicència CC0. Domini públic. Font: Pixabay.
El passat 10 de maig vaig llegir al blog dels nostres companys Competències Digitals dels Usuaris l'entrada de la Irene "La crítica i la seva gestió". Crec que va encetar un tema molt interessant, el de la crítica.
Reconec que quan vaig començar els estudis a la UOC i vaig veure que aquesta era una assignatura en què calia treballar en equip, la meva primera reacció va ser de mandra. Mandra perquè, entre altres coses, treballar en equip implica que has de 'justificar' la feina davant dels companys, acceptar les seves crítiques i -cosa també molt difícil- donar la teva opinió. A banda que, ara que ja encarem la recta final, reconec que és l'assignatura on m'ho he passat millor, també reconec que no ha estat tan difícil valorar i que et valorin la feina; és més, penso que és imprescindible i molt bo per a un equip fer-ho. La manera més encertada de fer-ho, segons el meu parer és començar donant les gràcies per la feina feta als companys, valorant els aspectes positius, innovadors, ben treballats, de la feina feta i proposant millores, girs... aportant el que creus que donarà valor afegit a la feina feta.
I per acabar el post, m'agradaria anotar les cinc claus que Isabel Aguilera, exdirectora general de Google Espanya i Portugal, considera importants en el treball en equip, en l'entrevista que li va realitzar Aida Corón pel diari elMón.cat:
  1. Un nou model educatiu: la col·laboració és quelcom que s'adquireix gràcies a l'educació. Per Isabel Aguilera existeix un buit pel que fa a la “generositat, reconeixement i escolta dels altres, capacitat resolutiva, i humanitat”. Uns valors que només es poden fomentar amb un programa que inclogui el “desenvolupament de les habilitats i capacitats idònies per generar l’ecosistema col·laborador”.
  2. Diversitat en l'entorn de treball: els equips s'han de crear expressament per a assolir objectius concrets.
  3. Una bona atmosfera de treball: l'atmosfera ha de propiciar el treball col·laboratiu i la base implica oferir uns recursos tecnològics i un espai adequats. 
  4. Jerarquia sense autoritarismes: tenir una estructura on cada persona té un càrrec definit i afí a la seva preparació és una qüestió de lògica i optimització del treball. Però aquesta divisió de les tasques no ha d’implicar hermetisme, sinó que ha de ser el que enriqueixi els avenços diaris. L’opinió d’una persona aliena a les rutines diàries pot ser la visió externa que detecti un error important. Per això, Isabel Aguilera no dubta a recordar que “la igualtat no és útil per a la col·laboració”.
  5. Un líder visionari i inspiracional. La persona que adquireix el rol de líder ha de tenir clar quina és la fita principal de l’equip i tenir visió de futur. Entre les habilitats que ha de tenir, Aguilera destaca les següents: “Detectar la millor estratègia per a la companyia, trobar i corregir els possibles errors, i ser crític i visionari”. Ha de ser un talent que pugui contribuir a la competitivitat sana, compartint el fet necessari per a la millora de l’equip”. I l'empresària afegeix un últim requisit indispensable: “No tenir por, saber afrontar el risc i inspirar la resta de companys”.
Bona nit!

dimarts, 16 de maig del 2017

Comença la última i decisiva PAC

Semifinals. Primer partit:

PRIMERA "PACT"

Al començar el primer quart l'equip es trobava amb ganes de jugar però no acaben de saber quina estrategia seguiria el seu rival. La PAC 1 va pressionar molt la sortida de la pilota, i el fòrum va estar a punt de fer un gol. L'equip va aconseguir establir uns acords i la cosa va anar millorant la fluïdesa de la pilota. Beyond Gardfield 1 - PAC1 0

(Hi ha qui diu que el gol pot ser en fora de joc)

SEGONA "PACT"

La primera part va ser complicada, l'equip va sortir amb ganes però sense l'actitud necesaria per afrontar un partit d'aquestes caracterís"TIC"ues.
Beyond Garfield va planificar molt bé al descans la estrategia i va sortir a acabar amb la PAC2 des del principi fins al final, aconseguint guanyar clarament el primer partit. Els jugadors rivals van acabar molt cansats de Beyond Garfield. Beyond Gardfield 2 - PAC2 0

Algunes declaracions dels jugadors rivals:
- Zotero: Juguen brut, mai m'havien fets tantes entrades en un sol partit.
- GSites: Els espero al segon partit...
- Blogger: Les imatges parlen per si soles... "El fútbol es así".

Semifinals. Segon partit:

PRIMERA "PACT":

Hi ha canvis en la PAC 3: Entra "Mapa  conceptual" i descansa Zotero.
Els jugadors de Beyond Garfiels han vingut a matar la eliminatoria a la primera part, no esperen a que els hi passi com a la primera part de l'anterior partit, s'estan menjant a la PAC 3!!! Mapa Conceptual ha intentat aportar frescura, fins i tot ha semblat que podia fer gol, però aquest equip és insaciable...Quina manera de jugar!!!
El projecte està redactat i el projecte pràcticament està vist per sentencia...
Beyond Gardfield 3 - PAC3 0

SEGONA "PACT":

Estem pendents que l'equip surti al camp per a disfrutar d'aquesta 4 aventura de l'equip, però si segueixen amb aquest ritme la PAC4 tindrà poques opcions...

Ferran Vicente

dilluns, 15 de maig del 2017

Petites sensacions

Hola de nou,

Acabem de passar una setmana bastant tranquil·la. La PAC3 va ser entregada i l'espera del nou enunciat ens ha permès un respir de l'assignatura.

Tinc la sensació que el ritme va disminuint a mida que anem avançant en el temps. Tinc un missatge del Joan a la memòria, al principi de començar el curs: “és una assignatura que comença una mica a fons” potser no ho deia amb les mateixes paraules però aquesta és la idea que em va quedar. A fe que tenia raó!

Recordo els inicis, tot nou, moltes coses a aprendre i companys a conèixer. Posar a punt la màquina sempre requereix un cert rodatge previ. Nosaltres el vam anar fent al llarg de les etapes que anàvem assolint, com no podia ser d'altre manera (imagino que molt dels companys de classe van fer igual).

Ara, quan ens disposem a encarar l'última PAC de l'assignatura, considero que aquest rodatge ja s'ha acabat. És evident que sempre es pot millorar. Però a dia d'avui, la posta a punt dels engranatges que fan que la màquina funcioni, estan ben engreixats, segons el meu punt de vista, clar!

Companys, no sé si us passa, però tinc la sensació que estem a l'espera de les publicacions al tauler de l'aula per a llançar-nos de ple a l'esprint final.


Arnau Mateus

         BEYOND GARFIELD JA ARRIBA AL CIM!



                                               FASE 1: INICI DEL PROJECTE 
Font:Pixabay CCO                                                                     


                                 FASE 2: ESTRUCTURACIÓ DEL PROJECTE
Font: Pixabay CCO                                                                    

                            FASE 3: DESENVOLUPAMENT DEL PROJECTE

Font: Pixabay CCO                                                                    

                            FASE 4: TANCAMENT I DIFUSIÓ DEL PROJECTE
Font: Pixabay CCO                                                                    
Ha estat un viatge emocionant, intens i dur on ens hem posat a prova a nosaltres mateixos. Un treball en equip que aviat presentarem i que ara hem d'acabar de perfilar. Sembla que això s'acaba però encara queden moltes coses per aprendre. Estem a un pas d'arribar al cim!

Hem de fer una presentació visual i creativa. Crec que serà una activitat interessant on aprendrem molt. També farem de "comercials" i haurem de promocionar el nostre producte. Ens el compraran???
Bé, ho intentarem amb el mateix positivisme en què hem elaborat la nostra wiki.

El més difícil per mi serà valorar el treball dels companys però ho faré amb una actitud objectiva. De la mateixa manera també rebrem les valoracions dels companys que ens faran veure les posibles mancances del nostre treball. De tot aprendrem i saber rebre les crítiques és part de l'aprenentatge.

Començo a notar que a vegades em falta l'oxigen per l'altura en què ens trobem del projecte, però les forces no em manquen  per arribar fins al cim. Força companys per la Pràctica Final!



Font: Pixabay CCO                                                                                             

Susanna

   






dijous, 11 de maig del 2017

Diagrama de flux

Els diagrames de flux (Viquipèdia) són una representació gràfica d'un algorisme. Són utilitzats en disciplines com la programació informàtica, l'economia o els processos industrials.
S'utilitzen una simbologia concreta per a descriure cadascun dels passos. El següent esquema ha estat extret del material de l'assignatura Imatge i llenguatge visual de la UOC.

Jo m'he imaginat el treball en equip que estem duent a terme amb aquest diagrama de flux:
Font: elaboració pròpia. Diagrama de flux del treball en equip.






Segur que hi podríem afegir moltes més coses i fer un diagrama de flux ben complicat!

dimarts, 9 de maig del 2017

Limitació de paraules: (publicació de 200 paraules)

Hem acabat la PAC 3 i estic publicant al blog, per tant, podem extreure la conclusió que el llop no ens ha menjat!

Ha estat més laboriós del què pensava a l'inici, no tant per la redacció del contingut (que també...), però, com diuen els companys, la limitació de paraules ens ha suposat un problema. Volíem desenvolupar un projecte complet amb unes bones explicacions. El fet de tenir tants apartats ens ha limitat les explicacions, tot i què la capacitat de síntesi és una qualitat realment important.

No estàvem disposats a reduir els apartats del nostre projecte, ja que consideràvem que era complet i no hem tret ni el tema en el fòrum.

Penso que al final ha quedat tot ben resumit i s'entén tot el què volíem transmetre, tot i què necessitem la Pràctica Final per a comprovar-ho, quan una altra persona aliena al grup pugui confirmar-ho.

D'altra banda les llicències i el plagi han estat presents en tot moment, així que hem afegit una mica més de pressió a les nostres esquenes ja contracturades de nervis...

Haig d'agrair als companys que em facin la feina més fàcil, fa goig equip!

Ferran

Missatges van i missatges vénen

L'última entrada que vaig fer en aquest blog, preveia una disminució dels missatges intergrupals, doncs creia que per la feina que havíem de fer, aquests serien menys necessaris.

Al principi tenia algo de raó, després ja no. Cap al final de la PAC3, quan ja havíem quasi enllestit els nostres respectius apartats, varen començar a sorgir tot de petits problemes, del tipus excés de paraules, les llicències de les imatges, evitar plagis... Diria fins i tot que el volum de missatges va depassar la mitjana a la que solíem mantenir-nos.

I no va resultar cap problema, ans el contrari. Hem coincidit en molts moments en els diferents espais que disposem per a fer el treball, el Sites sobretot, i ens ha permès solucionar tots aquests petits detalls de manera eficaç, diria que gracies a l'actitud de cadascú.

Personalment, vaig haver d'atacar el tema de buscar una definició per al concepte “Big Data”. Fàcil em vaig dir... resulta que no és tant evident trobar gent que sàpiga del què parla realment! Després de llegir la multitud de documents de què disposàvem, només ni van haver tres o quatre que vaig considerar prou bons com per a fer-els-hi cas, i un cop apresos, va caler adaptar-ne les paraules, barrejar-los i redactar el concepte que a quedat plasmat al nostre Sites, tot evitant el plagi, és clar!

No va ser fàcil, però al final el resultat a quedat prou bé, trobo.

L'equip ha funcionat de meravella i només tinc paraules bones per als meus companys. Gràcies!

Espero que puguem mantenir aquest ritme fins al final!


Arnau Mateus

dilluns, 8 de maig del 2017

JA ÉS PRIMAVERA I ELS AMETLLERS ESTAN FLORITS 


Ara que ja acabem la PAC3 i fem valoració de la feina feta, estic molt contenta de l'equip de treball, del nostre projecte i de mi mateixa. No tot és perfecte, tot és millorable, però que trist seria ser perfectes i no tenir objectius que superar. N'he trobat molts en aquesta assignatura i tots no els podré superar abans d'acabar-la, però el meu propòsit és seguir avançant al meu ritme.

Recordo com vam plantar una llavor entre quatre persones que no ens coneixíem, desconegudes, sense saber si encaixeríem però amb la confiança de que tot aniria bé. Aquesta confiança ha ajudat a fer créixer el nostre arbre, un ametller. Confiava en que cada dia el regarieu, i crec que vosaltres també heu confiat en mi. No hi ha hagut decepcions. Cada dia l'hem mimat i hem vist com li anaven surtin les fulles fins que en aquesta etapa ja està ben florit i fa molt de goig. 

                                    El nostre ametller florit            Font:Pixabay CCO                                                 


En aquesta etapa final m'ha fet por que vingués una pedregada i fes caure les flors del nostre ametller. El tema del plagi, drets d'imatge, citacions...em va fer posar un núvol negre a sobre que semblava que hagués de caure una tempesta...Aquest tema fins ara no l'havia tocat mai. La meva preocupació era que sense voler posés en perill el treball dels meus companys. M'he sentit pressionada i fins i tot angoixada al redactar. Sense saber-ho molts cops en la meva vida he fet plagi, el que implica és que ara m'hi fixaré molt més en tot el que faci. Davant el dubte he optat més per elaborar els meus gràfics i diagrames, a banda d'aportar creativitat al projecte. I quan semblaven que els núvols marxaven, una petita pluja ens ha fet retallar unes quantes paraules del projecte. La nostra "pagesa" Marta ha treballat molt treient les flors seques i deixant-lo ben pulit i meus altres "pagesos", Ferran i Arnau han ajudat a posar una red sota l'arbre per recollir les ametlles de la PAC Final. Gràcies a tots.

Ja ha sortit el sol i hem entregat la PAC3 amb antelació, tot va bé. Ja comencen a sortir les primeres ametlles. Continuem cuidant-lo com ho hem fet fins ara i crec que quasi en un mes ja les podrem collir. Ja tinc ganes de tastar-les i saber si són bones!

                                    Ametlles del nostre ametller     Font:Pixabay CCO                                                        


Susanna Castellana

dijous, 4 de maig del 2017

Relació consolidada

Només fa 2 mesos i mig que ens coneixem i no ens hem vist mai, però tinc la sensació que la nostra relació està consolidada. No us passa, a vosaltres? Ens trobem de nit, a la llum d'una pantalla, quan ja tothom dorm (almenys a casa meva)... I... treballem.
 
Treballem a la llum d'una pantalla. Llicència: CC0 Domini públic.

Bé, a banda de certificar la maduresa de la nostra relació, i ara que estem acabant la fase de redacció del projecte, us vull presentar alguna de les eines que he fet servir alguna vegada quan he de redactar textos:

Com es diu Big Data en català? És correcte e-book o hem de dir llibre electrònic? Drone o dron? Tot això al cercaterm, del Termcat:

 
Consulta al cercaterm, servei de consultes terminològiques en línia del Termcat.

Accents diacrítics: l'IEC redueix (amb polèmica!) els accents diacrítics: de 150 passen a 15 (sòl/sol se salva al darrer moment).

L'IEC aprova la reducció dels accents diacrítics: adeu a adéu. Jordi Olivé. Font: diari ara.cat


Optimot: quan cal escriure es/és? I hem/em?

Consulta a l'optimot.

Llibres d'estil i guies lingüístiques: 
 Bona nit!